Out we jumped in the warm mad night... (2011)

voor piano

geschreven ter gelegenheid van het Marcel Worms' Blues Project


Blues is een begrip met vele associaties, maar gelukkig zijn begrippen nooit strak afgebakend en beïnvloeden stijlen elkaar. Ik ben gek op blues en de invloed ervan op de jazz- en popmuziek. Mijn vader draaide de Spencer Davis Group, en dat is een uitzonderlijke band met een goede drummer, die een sterke eerste indruk maakte.

Het gevoel van de blues, de blues als stemming is het uitgangspunt geweest bij het componeren van dit stuk, en ik heb geprobeerd het op een persoonlijke manier te vatten. Maar het is vooral de jazzmuziek die mijn bijdrage aan Marcel Worms’ project bepaald heeft. De manische vorm van bebop is verantwoordelijk voor het eerste thema, energieke expressie met een fictieve drummer. Meer klassieke poëzie in de klank van het tweede thema.

En Jack Kerouac schrijft: Out we jumped in the warm mad night hearing a tenorman bawling horn across the way going “EE-YAH! EE-YAH! EE-YAH!” […] Drums hammered by a big brutal Negro who didn’t give a damn about anything but punishing his tubs. The tenorman had it and everybody knew he had it. Enzovoort! (Uit: On the road)

details

duration: 
5'
instrumentation: 
piano solo

eerste uitvoering:
16 september 2011
Marcel Worms - Piano
website and photography (c) 2011 by maarten storm