Biografie

“Goede muziek is voor mij avontuurlijk, rijk aan variatie en gaat in principe uit van de klank. Zelf probeer ik voor elk ensemble een eigen klank te creëren, waarbij ik graag nauw samenwerk met de uitvoerenden. Een bijkomend gegeven is dat het karakter van de musicus een belangrijk deel van het compositie proces bepaalt, het is ontzettend inspirerend om met bevlogen musici te werken!”

De composities van Max Knigge zijn de afgelopen jaren uitgevoerd door gerenommeerde solisten en ensembles, waaronder het ASKO|Schönberg, Trio Burlesco, Nobuko Imai, Amstel Quartet, Dudok Kwartet en het duo Hochscheid en Van Ruth. In september 2007 ontving Max de tweede prijs van het NOG Jonge Componisten Councours voor zijn orkestwerk Nazomer, oktober 2006 ontving hij de eerste prijs van het Riciotti-Arrangeerconcours. In mei 2010 ging Het Spookschip, een theaterstuk op tekst van Carel Alphenaar, in première in de IJ-salon, uitgevoerd door leden van het Concertgebouw Orkest.

Max begon met vioollessen, en het componeren kwam daar als een logisch gevolg bij. Eerste compositielessen kreeg hij op zestienjarige leeftijd van David Rowland: ‘Hij liet me voortdurend nieuwe stijlen en componisten beluisteren. Hoewel zijn stijl haaks op mijn eigen ideeën stond, nam ik zijn adviezen serieus, als een soort shock therapie, maar het inspireerde me ongelooflijk.’

‘Maar ik had wel het gevoel dat voor een goede opleiding een goede studie-omgeving noodzakelijk is, en ik ging studeren in Amsterdam. Daan Manneke was een gelukkige keus, hij was een echte vakman, die het ‘metier’ vanaf de basis opbouwt. Een nieuwe benadering, en het ‘opzetten’ van een compositie was voor mij in het begin echt zoeken. De omslag kwam in mijn derde jaar: een paar van mijn composities werden uitgevoerd, en opeens wordt het allemaal tastbaar: klank, en vooral tijdbeleving. Het was ook het moment dat andere docenten als Theo Verbey en Martijn Padding zich in mijn studieproces konden mengen, en je perceptie wordt verrijkt met verschillende invalshoeken’.

“De omslag kwam in mijn derde jaar: een paar van mijn composities werden uitgevoerd, en opeens wordt het allemaal tastbaar.”

Mei 2007 studeerde hij af in compositie bij Daan Manneke en Theo Loevendie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde in Amsterdam zijn studie in de master-opleiding bij Wim Henderickx en Willem Jeths en studeerde in 2010 af. ‘Het was een logische stap om verder te studeren bij Wim Henderickx, ik bewonderde kleur en kracht in zijn muziek. Ook Willem Jeths is erg met kleur bezig en altijd op zoek naar nieuwe klanken. Vooral hun werkwijze heeft de mijne fundamenteel veranderd’.

Naast compositie studeerde Max Knigge altviool aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Max: ‘Het leeuwendeel van het repertoire voor de altviool ligt in het samenspel. En het spelen heeft me als componist heel veel gebracht: de altviool in het midden van de strijkersgroep geeft veel inzicht in muziek: wat een ongelooflijke werken hebben die beroemde componisten geschreven! En daar ligt nog steeds een zeer belangrijke inspiratiebron voor mij, de muziek uit het verleden. In mijn eigen muziek zoek ik de dialoog met het verleden, ik bestudeer de meesterwerken en probeer ook de technieken mezelf eigen te maken en te gebruiken. Als instrumentalist zit ik dicht op de muziek, de noten van de componist komen op een zeer tastbare wijze voorbij. Het is een genot om met een goed ensemble een compositie zo goed mogelijk tot klinken te brengen.’

Ook van doorslaggevend belang tijdens zijn opleiding beschouwt Max de lessen instrumentatie bij Theo Verbey, een vier-jarige cursus hedendaagse Zuid-Indiase muziek van Rafael Reina. Zijn studie combineerde hij met een halve opleiding Theorie der Muziek. De eerste prijs van het Ricciotti Arrangeerconcours markeerde het begin van zijn werkzaamheden als arrangeur.