Een Son & Lumière,geprojecteerd op de gevel van het Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden.
Compositie: Max Knigge
Concept en regie: Jos van Kan
Videokunst: Frouke ten Velden
Spel: Ariane Schluter
Noord Nederlands Orkest olv. Hans Leenders
Vanaf 9 juli presenteert het Princessehof Maria Louise was here. Gedurende de zomermaanden schuiven bezoekers ’s avonds laat aan in de paleistuin voor een poëtische Son et lumière waarin video, muziek en licht samenkomen. Een coronaproof openluchtevenement midden in de historische binnenstad van Leeuwarden.
Het zomeravondspektakel in de tuin van het Princessehof omvat videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk, bijzondere belichting van de tuin en een prikkelend randprogramma. Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning.
Speciaal voor de voorstelling componeerde Max Knigge een muziekstuk dat wordt uitgevoerd door het Noord-Nederlands Orkest. De compositie is speciaal geschreven zodat 29 musici van het Noord-Nederlands Orkest de muziek kunnen opnemen binnen de geldende coronaregels. Theatermaker Jos van Kan heeft de regie. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden geeft hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise wordt vertolkt door actrice Ariane Schluter.
Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige koning. Theatermaker Jos van Kan heeft de regie. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden geeft hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de architectuur van het Princessehof. In het videokunstwerk wordt Maria Louise vertolkt door actrice Ariane Schluter.
Het project is vrijdag 5 maart afgetrapt met de opnames van het muziekstuk door het Noord-Nederlands Orkest. Componist Max Knigge schreef het stuk speciaal zodat 29 musici van het NNO konden spelen binnen de nu geldende coronamaatregelen. Maria Louise was here is onderdeel van de Nassauzomer, een samenwerking tussen de Gemeente Leeuwarden, Merk Fryslan, het Princessehof en het NBTC.
Hofstad Leeuwarden
Maria Louise was here is onderdeel van de Nassauzomer, een samenwerking tussen de Gemeente Leeuwarden, Merk Fryslan, het Princessehof en NBTC. In de zomervakantie zet Leeuwarden de schijnwerper op zijn Nassauverleden met uiteenlopende culturele activiteiten rond het thema ‘Maria Louise en de Nassaus.’ Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Een intieme expositie in het stadspaleis geeft een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven. Aan de hand van portretten, prenten, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. De expositie is samen met een stijlkamer een vast onderdeel van het museum.
‘Maria Louise was here’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, het St. Anthony Gasthuis Fonds en het Herbert Duintjer Fonds.