de chroniqueur (wereldpremière)

ROctet

vrijdag @ 20:00

Amsterdam - De Uilenburgersjoel

Koop kaartjes

Venue Info

Adres
Amsterdam - De Uilenburgersjoel Amsterdam - De Uilenburgersjoel

2086, een groot ruimteschip staat op het punt te vertrekken op verkenningsvlucht naar een nieuwe leefbare planeet. Chroniqueur Jules Feaurelle doet verslag maar er gebeuren vreemde dingen. Ze krijgt het gevoel dat er meer speelt dan deze missie.

Een muzikale trip over liefde, waarde en verantwoordelijkheid. Het verhaal wordt door tussentitels verteld. De kleurrijke en spannende muziek wordt uitgevoerd door ROctet. 

 

Het accent van de avond ligt op de wereldpremière van het multidisciplinaire strijkoctet ‘De Chroniqueur’ van de Nederlandse componist Max Knigge. Het stuk is speciaal geschreven voor Roctet in opdracht van New Music Now.

Minder bekend, maar niet minder mooi is ‘Doppio Quartetto’ van een twintigjarige Italiaanse componist Ottorino Respighi, geschreven in 1900. Enkele sleutelaspecten van Respighi’s latere oeuvre dienen zich al aan in dit experimentele jeugdwerk: De liefde voor ‘het oude’, een zeer rijk en persoonlijk klankpalet en zijn voorliefde voor instrumentale muziek tegen de toen in Italië overheersende belcanto-traditie. Het symfonisch gedicht Psyché et Éros van César Franck, in een bewerking van Henk de Vlieger voor strijkoctet (ook speciaal voor Roctet), is een liefdessymfonie in kamermuziekformaat.