(pastorale) ...pastor angelum in vento audivit

Kerstconcert door BRISK & Hans Thissen, spel

vrijdag @ 20:00

Bredevoort

Venue Info

Adres
Sint Joriskerk Bredevoort

Een korte pastorale speciaal geschreven voor blokfluitkwartet BRISK.

Veel kerstmuziek grijpt terug op gregoriaanse hymnen uit de middeleeuwen. In de 16e eeuw raakten die hymnen wijdverspreid, als gezangen binnen de protestantse kerken. De melodieën werden de basis van een aantal composities die BRISK uitkoos: versies van Praetorius, Hassler en Sweelinck, Bach en Brahms. Daarnaast klinkt ook muziek van nu van Max Knigge en Willem Wander van Nieuwkerk.

De rode draad is een Frans kerstliedje: Une jeune fillette. Het is de melodie van een fantasie van Du Caurroy, van het Bachkoraal Von Gott will ich nicht lassen en van de Queens Alman van Byrd, die in dit programma klinken. Daarnaast componeert de jonge Amsterdamse componist Izak de Dreu bij Une jeune fillette 3 nieuwe korte variaties en/of commentaren.

Acteur Hans Thissen brengt die muzikale werelden samen door poëzie te lezen over advent en kerst, maar ook door het publiek in korte gespeelde scènes aan het denken te zetten over de betekenis van het wonder. Wetenschap, feitelijkheid en nuchterheid maken dat we in onze tijd ver van af staan van de magie. We kunnen alles beredeneren. Maar juist de beleving van het wonder is de basis voor eeuwen schitterende kerstmuziek. “BRISK kleurt graag buiten de lijntjes”, zei Hans Haffmans onlangs op radio 4. BRISK en Hans Thissen onderzoeken een nieuwe aanpak voor een kerstconcert: veel meer dan mooie muziek en stemmige poëzie. Er is er ook ruimte voor onverwachte dingen en humor.