ACHILLE, AJAX & MOI – voor altviool-solo en altviool-orkest

Compositie Details

Jaar:
2008

Ballet imaginaire
voor altviool solo en altvioolorkest

De titel van het stuk verwijst naar het verhaal van Odysseus. De Griekse held uit het boek van Homeros bevind zich op een gegeven moment, bijna thuis, te gast bij de Faiaken, die hem vragen naar zijn verhaal en zijn naam. In de compositie heb ik verschillende episodes uit het verhaal opgenomen, vanuit het perspectief van Odysseus, wat ‘Moi’ in de titel verklaart.

Om precies te zijn zitten er ook episodes uit de Ilias in, en het bezoek van zoon Telemachos aan Meneloas. En ik heb het onderwerp in een brede zin opgevat, zodat ik ook kon lenen van James Joyce en ‘On the road’ van Kerouac.

De compositie is geschreven in opdracht van het Amsterdam Altviool Festival 2009, en het was een prachtige gelegenheid voor mij. De beroemde solist Nobuko Imai speelde de solo partij, zodat ik me tijdens het componeren geen zorgen hoefde te maken om (te) moeilijke passages.

Voor het festival leek het mij het meest passend om een feestelijk stuk te schrijven met veel contrasten, kleur, speelplezier. Dat zou het mooie en sterke karakter van de altviool goed over het voetlicht brengen. De vorm is die van een suite uit een fictief ballet.

Duration: 15′
Instrumentation: altviool solo en altvioolorkest
Commissioned by: NFPK+, voor het Amsterdam Altviool Festival 2009
Eerste uitvoering: 21 februari 2009 by Nabuko Imai – viola & Amsterdam Viola Festival Orchestra 2009 olv. Jürgen Kussmaul