DE ZEE BEVRIEST NIET – voor klarinet, cello en piano

Compositie Details

Jaar:
2005

Voor klarinet, violoncello en piano

Er is niet bijzonder veel muziek voor deze bezetting. Met een compositie kon ik het trio voorzien in nieuw repertoire en zij gaven mij de gelegenheid om een stuk te maken waarin ik mijn virtuoze ideeën kwijt kon. Want het is een moeilijk stuk geworden!

De spelers ken ik goed tot zeer goed, een leuke bijkomstigheid is dan dat je kan inspelen op hun karakters. U begrijpt, dat is wat anders dan simpel hun karakters uitbeelden, nee: ik gebruik dit gegeven om me te inspireren.

Over de titel: De zee is een dankbare inspiratiebron. Ik heb geprobeerd verschillende karakters van de zee te schilderen: de kalme zee, de vlakke zee, de woeste zee en de stilte voor de storm. De zee is altijd in beweging.
Een klein technisch weetje: ik heb voor dit stuk een modus geconstrueerd die groter is dan het oktaaf: een modus die praktisch over de hele piano loopt. Vervolgens kwam ik op een paar ontsnappingsmogelijkheden, alternatieven voor sommige tonen, en uiteindelijk is het een soort chromatisch modaal geworden.

Recentie:

De zee bevriest niet…… Met het weer van de afgelopen week nog in gedachte was de compositie “De zee bevriest niet” van de jonge Nederlandse componist Max Knigge geheel toepasselijk in het concert dat afgelopen zondag door het Trio Burlesco werd gegeven in het koloniekerkje in Wilhelminaoord. De componist was zelf aanwezig bij de uitvoering van zijn werk. De goed toegankelijke eigentijdse muziek riep associaties op met de Franse componist Messsiaen. Het werd knap vertolkt door Arno Stoffelsma (klarinet), Saskia Plagge (cello) en Cathelijne Noorland (piano). Voor de pauze lieten deze jonge musici het sprankelende Gassenhauertrio van Ludwig van Beethoven horen. Met een prachtige uitvoering van composities van Bruch en Brahms bevestigde het Trio Burlesco dat ze op weg zijn naar een plaats in de top van de Nederlandse Kamermuziekpraktijk. De ongeveer 140 concertgangers werden beloond voor hun aandacht en enthousiasme met een toegift uit de Acht Stücke van Max Bruck.

Duration: 10′
Instrumentation: cl vc pf
Eerste uitvoering: 15 oktober 2006 by Trio Burlesco