ZACHT & LICHT LACHT T MAANGEZICHT – voor klarinet, bassethoorn en strijkkwartet (accordeon)

Compositie Details

Jaar:
2017 (rev. 2018)

Van dit stuk bestaan twee versies:

  1. voor klarinet, bassethoorn & strijkkwartet (2018)
  2. voor klarinet, bassethoorn & accordeon (2017)

Deze compositie is geschreven in opdracht van LUDWIG voor accordeoniste Pieternel Berkers en de klarinet en bassethoorn van Bart de Kater en Arjan Woudenberg. Een spannende combinatie – een poëtische combinatie! De gelegenheid was een zomernachts-concert, waardoor ik heb gezocht naar een klank die aansluit bij de poëzie en lichtvoetige romantiek van Mendelssohn’s Midsummer Night’s Dream. De zachte toon en de diepe klank van het lage register van de bassethoorn past goed bij een zomernacht, en de mysterieuze melancholie van de accordeon verbeeldt het maanlicht.

NRC in een recensie van de premiere (met strijkkwartet) over zacht en licht: ’tertsmotieven van de twee blazers sijpelden traag door in een strijkkwartet. Het effect: een muzikaal equivalent van druppels op een maanbeschenen wateroppervlak. Tonen waaierden kabbelend uit tot kleurrijke akkoorden, totdat de droom uiteenspatte in een geagiteerd intermezzo.’

Voor de concerten in 2019 heb ik de partij van de accordeon vertaald naar een strijkkwartet.

compositie in opdracht van Ensemble Ludwig. Premiere op 1 juni 2017 tijdens het Oranjewoud Festival (versie met accordeon). Premiere op 11 januari 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht (versie met strijkkwartet).